Καθυστέρηση στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Καθυστέρηση στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Αρ. Πρωτ. 11617/15.06.2010

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

                                                                

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ολιγωρία επιδεικνύει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα συναρμόδια Υπουργεία, ως προς την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η Κυβέρνηση με την αδράνειά της επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας, τα οποία σε συνδυασμό με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πολλαπλασιάζονται. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου προκαλεί έντονη ανησυχία και σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε χιλιάδες δικαιούχους. Το αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι το γεγονός, ότι οι αγρότες χρωστούν σε πρατήρια υγρών καυσίμων και δεν μπορούν έτσι να προγραμματίσουν την δράση τους και το σύνολο των εργασιών τους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Δεδομένης μάλιστα της δύσκολης κατάστασης που βιώνει ο αγροτικός κόσμος της χώρας, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής ύφεσης και της κρίσης, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. Οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να επιληφθούν άμεσα του θέματος και να προβούν το συντομότερο δυνατό σε ρύθμιση για την καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους δικαιούχους. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να εμπαίζει τον αγροτικό κόσμο, την ώρα που αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες και εμπόδια.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Πότε προτίθενται επιτέλους τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η καθυστέρηση του οποίου επιδεινώνει την κατάστασή τους;

Απαντήσεις Υπουργείων